The glass pyramids of the spa in La Vella.                                                                                                                                                                                                                                       

JUNTA DIRECTIVA

Última actualització 04/07/2015 11:59

 
INICI QUI SOM FOTO OFICIAL GALERÍA DE FOTOS ACTUALITAT ESPORTIVA NOSTRE PAIS ENLLAÇ

 

 

Principat D'andorra

DADES GENERALS

Superfície i cotes

La superfície total del país és de 468 km2. La cota més alta és el pic de Coma Pedrosa amb 2.942 m, i la cota més baixa és el punt fronterer amb Catalunya, amb 838 m. Andorra té un relleu muntanyós i abrupte típic de les zones d’alta muntanya.
 

 Parròquies andorranes

Parròquies andoranes

El territori del Principat d’Andorra està estructurat en set divisions administratives locals conegudes amb el nom de parròquia: Canillo, Encamp, Andorra la Vella, Ordino, la Massana, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Les parròquies són gestionades pels comuns.

    

Llegenda

Explica la llegenda que Carlemany va fundar Andorra l’any 805 en reconeixement a l’ajuda prestada pels seus habitants contra els sarraïns.

Tradició 

El primer document que coneixem sobre Andorra és l’acta de Consagració de la catedral de Santa Maria d’Urgell de l’any 839, que esmenta les parròquies d’andorrà com a feu dels comtes d’Urgell.

Historia de comtes, bisbes i senyors

Entre el segle IX i el X les valls andorranes pertanyen als comtes d’Urgell, que el 988 les cedeixen a l’església d’Urgell a canvi d’altres possessions a la Cerdanya, encara que fins al segle XII els andorrans no reconeixen la sobirania de l’església d’Urgell per un acord signat l’any 1176 amb el bisbe Bernat Sanç.
Comença un període de lluita per la sobirania de les valls andorranes, sobretot amb els comtes d’Urgell, que provoca que els bisbes demanin ajuda i protecció als senyorius més pròxims. Gràcies a la seva cooperació amb el bisbe, la Casa de Caboet rep en feu les valls d’Andorra. Els matrimonis de les diverses generacions de Caboet acaben unint-los amb les cases de Castellbò, de Foix i de Bearn.
El segle XIII és època de lluites aferrissades entre els comtes de Foix i l’església d’Urgell per fer minvar els drets dels bisbes sobre Andorra.

Pacte

Les hostilitats acaben amb la signatura de dues sentències arbitrals anomenades Pariatges, signades els anys 1278-1288 entre el bisbe d’Urgell, Pere d'Urg, i el comte de Foix, Roger Bernat III. Els Pariatges estableixen la consobirania del bisbe d'Urgell i del comte de Foix sobre Andorra: així neix el Principat d'Andorra.

Avui Andorra segueix essent un coprincipat, amb el bisbe d'Urgell i el president de la República Francesa com a coprínceps, en igualtat i a títol personal.

Canvis i entorn... En el transcurs del segle XV els comtes de Foix esdevenen sobirans de Navarra i l’any 1589 Enric, rei de Navarra i comte de Foix, vescomte de Bearn i senyor d’Andorra, esdevé rei de França, de manera que uneix a la corona els drets de consenyoria dels comtes de Foix.
L'any 1793, a causa de l'origen feudal dels lligams que unien Andorra amb França, els republicans francesos es neguen a mantenir les relacions amb els andorrans i a rebre el seus tributs. L’any 1806 Napoleó restableix la tradició feudal i els drets de consenyoria de França sobre el Principat d'Andorra.
Escut d'Andorra

Equilibri

Amb l’evolució històrica i política Andorra continua sent un coprincipat, amb el bisbe d'Urgell i el president de la República Francesa com a coprínceps a títol personal i en absoluta igualtat.

Evolució

De la consenyoria feudal als caps d’Estat constitucionals Des de la creació del Consell de la Terra l’any 1419 com a primera forma parlamentària amb representants de totes les parròquies per tractar els problemes de la comunitat fins avui, els andorrans no ha deixat de caminar endavant per modernitzar-se i actualitzar les seves institucions. La segona meitat del segle XIX, l’anomenada Nova Reforma aporta canvis substancials en els terrenys polític i administratiu; en destaquen l’atribució del dret de vot a tots els caps de casa i l’augment del poder del Consell General.
I el 1981, amb la creació del Consell Executiu, comencen les més recents i decisives reformes per al Principat d’Andorra que culminaran amb la voluntat dels andorrans d’elaborar una Constitució escrita. El procés acaba el 14 de març de 1993, amb la primera Constitució escrita d'Andorra, que converteix el Principat en un estat independent, de dret, democràtic i social, i amb una nova definició de competències de les institucions.

Informació política
Consell General d'Andorra

 Els caps de l’Estat: els coprínceps

La Constitució andorrana estableix a l’article 43 que els coprínceps són de manera conjunta i indivisa els caps de l’Estat i n’assumeixen la representació més alta.

Els coprínceps són a títol personal i exclusiu el bisbe d’Urgell, actualment Joan Enric Vives i Sicília, i el president de la República Francesa, actualment François Hollande.

La particularitat més destacada del sistema andorrà és precisament que hi ha dos caps de l’Estat, una característica que sorgeix dels Pariatges i que és producte de la singular evolució històrica d’Andorra.

Els coprínceps arbitren i moderen els poders públics i exerceixen les seves funcions amb la contrasignatura del cap del Govern o del síndic.

Entre altres coses, convoquen les eleccions generals, acrediten els representants diplomàtics, sancionen i promulguen les lleis, i manifesten el consentiment de l’Estat per obligar-se per mitjà de tractats internacional, en les condicions fixades per la Constitució.

Entrada al edifici del Govern d'Andorra

El Govern dirigeix la política nacional i internacional d'Andorra. Dirigeix també l'administració de l'Estat i exerceix la potestat reglamentària.
El Govern d'Andorra està format pel cap de Govern i els ministres
El Govern elabora cada any el pressupost general i el sotmet a la votació del Consell General.

 
Esqui Andorra Esquí

El Principat d'Andorra té la superfície esquiable més gran dels Pirineus. El país ofereix 3 estacions, 174 pistes que representen 282 km, 107 remuntadors mecànics, els serveis d'uns 650 monitors i 1.357 canons de neu que garanteixen la pràctica de l'esport blanc durant tota la temporada; tot això, en un territori de només 468 km².

A  DAL

 

 © Copyright  Web X.Tiago Marin veteransfutbol@andorra.ad -2006 - Tots els drets reservats.